5 ideeën voor een gezellige eethoek

Een plek waar je veel tijd doorbrengt, vooral met de hele familie, is natuurlijk de eethoek. Je wilt dus ook dat deze plek jou het goede gevoel geeft, en dat is het gevoel van gezelligheid. Om jouw eethoek zo gezellig mogelijk te maken heb ik enkele tips op een rijtje gezet die hiermee zouden moeten helpen, dus kijk ze door en misschien vind je wel een paar nieuwe ideeën voor jouw goedkope eetkamer compleet maken.

Pas de grootte van de tafel aan de grootte van de ruimte aan

Wanneer je een kleine eethoek ter beschikking hebt dan moet je niet gaan kiezen voor een van die enorme eettafels die je soms ziet, zo ziet de ruimte er meteen heel krap uit. In dat geval kun je beter kiezen voor een hoge tafel die goed in de ruimte past. Als je daarentegen wel een grote ruimte hebt dan wil je daar geen kleine tafel inzetten, dan moet je vooral gaan kijken naar enorme houten eettafels. Ook de eetkamerstoelen mogen dan wat royaler zijn. Een grote ruimte met een kleine eettafel ziet er al snel leeg en kil uit, het tegenovergestelde van gezellig.

5 ideeën voor een gezellige eethoek

Een ronde tafel met verschillende soorten eetkamerfauteuils

Wanneer je van jouw eethoek echt iets unieks wilt maken dan kun je ervoor kiezen om naast een ronde eettafel, waardoor iedereen elkaar kan zien, ook verschillende soorten eetkamerstoelen te plaatsen. Om het niet rommelig maar excentriek te laten lijken is het handig wanneer ze wel allemaal iets gemeen hebben, zoals de stijl of kleur, en dat je bovendien de rest van de eethoek rustig houdt. Wanneer je dit goed toepast kan het er wel heel leuk uitzien.

ronde eettafel

(Bron: ApartmentTherapy.com)

Maak er een bar van

Hiermee bedoel ik niet letterlijk een baar waar je mixdrankjes kunt maken (al mag dat natuurlijk ook) maar een hoge tafel met hieraan enkele barkrukken. Dit kun je alsnog aanpassen op een manier dat jij het leuk vindt, zo kun je een barkruk met een rugleuning kiezen of een barkruk draaibaar. Een bar maakt de eethoek meteen een stuk moderner, dus het is een goede optie als dit ook de stijl van de rest van jouw huis is.

bartafel hoge tafel

(Bron: PetiteCandela)

Kaarsjes en theelichtjes

Om de eethoek net dat extra beetje gezelligheid te geven, vooral in de winter wanneer het tijdens etenstijd al donker is, kun je kaarsjes en theelichtjes neerzetten. Kies hiervoor theelichthouders en kaarsenhouders die bij de rest van de eethoek passen en je zult direct een gezellige sfeer hebben gecreëerd. En op deze manier kun je zelfs het idee van een diner bij kaarslicht nog waarheid laten worden als je met alleen je partner woont, of de kinderen bij hun vriendjes en vriendinnetjes aan het logeren zijn. Natuurlijk is het wel handig om naast kaarsjes ook nog een andere lamp te hebben voor wanneer het echt te donker is, maar kies dan voor sfeerverlichting en niet voor een lamp die meteen de hele kamer wit maakt.

Maak gebruik van de natuur

Hiermee bedoel ik dat je planten de eethoek in moet halen, dat maakt alles meteen een stuk gezelliger en het ziet er ook gewoon vrolijk uit. Je kan er sowieso voor zorgen dat er een bloemetje in het midden van de eettafel hebt staan en als het kan kun je ook nog een paar mooie planten verspreiden door de rest van de beschikbare ruimte die jij hebt bij jouw eethoek.

eettafel planten

(Bron: HomeBeautiful)

Wanneer je een of meerdere van de bovenstaande ideeën toepast dan wordt jouw eethoek sowieso een gezellige boel waar je liever jouw diner eet dan op de bank met de tv aan. Het wordt een plek om vrienden te ontvangen en ook om met de familie, of alleen met je partner, samen te komen. Op die manier kun je pas echt contact leggen met mensen, wanneer je met ze kunt praten zonder de afleiding van de tv. Ga dus vooral op jacht naar een nieuwe eethoek, maar het hoeft natuurlijk helemaal niet veel te kosten, een paar kaarsjes heb je al voor enkele euro’s in huis en ook planten hoeven helemaal niet duur te zijn.

< Ga terug naar Wooninspiratie

Meer wooninspiratieblogs:

Avatar
Sander