Het Scandinavisch design: toen en nu

Ikea, Bang & Olufsen, Flying Tiger… Bekende namen die behalve hun praktische design, eenvoudige vormen en betaalbare producten nog iets gemeen hebben: hun herkomst. Al deze merken, afkomstig uit Zweden en Denemarken, zijn voortgekomen uit het Scandinavisch design. Een stroming die al jaren teruggaat, maar waarvan de essentie tot op de dag van vandaag hetzelfde is gebleven.

Sandinavian-design-brands

Terug in de tijd

Voor de oorsprong van het Scandinavisch design gaan we terug naar het einde van de 19e eeuw, toen de stroming Art Nouveau (Jugendstil) populair werd. De ontwerpers en kunstenaars binnen deze stroming lieten zich inspireren door de natuur en haar pure vormen, lijnen en kleuren. In het begin van de 20e eeuw werd Skønvirke magazine op de markt gebracht, een tijdschrift met content geïnspireerd op Deense handgemaakte ontwerpen, waarin de karakteristieken van Art Nouveau terug waren te zien. Het woord ‘Skønvirke’ werd later een synoniem voor Art Nouveau.

Design shows

Stockholm-Exchibition-1930Om de Scandinavische manier van leven over de grens te promoten, trok er halverwege de 20e eeuw een design show door de Verenigde Staten en Canada. De show bevatte ontwerpen van diverse Noorse designers en liet creaties zien zoals ze vandaag de dag nog steeds bedoeld zijn: mooi, simpel, puur, toegankelijk voor iedereen en geïnspireerd door de natuur en het noordelijke klimaat.

Ondertussen vond in 1930 de Stockholm Exhibition plaats, een tentoonstelling die van grote invloed is geweest waardoor de wereld zijn ogen opende voor de Zweedse benadering van design en ontwerpen.

Simpel, toegankelijk en betaalbaar

Deze design shows zijn belangrijk geweest voor de verspreiding van de Scandinavische gedachte in Noord-Amerika en Europa, en het besef dat het Scandinavisch design draait om minimalisme met pure, simpele lijnen. De ontwerpen waren praktisch en functioneel: effectief zonder onnodige toevoegingen. Alleen wat nodig was, werd gebruikt. ‘Beautiful things that make your life better’, werden de Scandinavische ontwerpen ook wel genoemd. Het Scandinavisch design kreeg in de beginjaren de naam ‘democratisch design’, vanwege de toegankelijkheid en de betaalbare producten.

Scandinavisch-interier-minimalistisch-bank

Schoonheid en functionaliteit

Maar ondanks de ‘democratische’ producten en het feit dat ze voor de massa bedoeld waren, werden de creaties niet ontdaan van hun schoonheid om ze zo makkelijk mogelijk in gebruik te maken. Het belang van deze balans werd al snel door de Scandinaviërs omarmd en houdt tot de dag van vandaag stand. Want wat is de reden dat we tegenwoordig zo gek zijn op de producten van bijvoorbeeld Ikea? Inderdaad, het eenvoudige design en de betaalbaarheid van de ontwerpen. Het is een inspirerende gedachte dat dat precies is hoe de Scandinaviërs hun producten ooit bedoeld hebben.

Geschiedenis van Scandinavisch Design

Scandinavisch design bij Huisenthuis.nl

Als je denkt aan Scandinavisch design denk je aan simpele vormen, subtiele overgangen en natuurlijke materialen, zoals blank hout, aluminium en staal. Deze karakteristieken gelden voor verlichting, accessoires, textiel, kleding, maar wordt vooral ook veel toegepast in het interieur. Een Scandinavisch interieur geeft je woning een frisse, pure look waarin warmte en gezelligheid zeker niet mag ontbreken.

Ook bij Huisenthuis.nl kun je terecht voor inspirerende Scandinavisch ontwerpen. Bekijk bijvoorbeeld eens onze speciaal geselecteerde Scandinavische producten en ontdek hoeveel je kunt combineren om van jouw inrichting een Scandinavisch droominterieur te maken.

Bron: Smashing Magazine

< Ga terug naar Wooninspiratie

Meer wooninspiratieblogs:

Sanne
Sanne