Kinderkamers: Hoog slapen of laag slapen

Misschien wil jouw kind graag uit zichzelf een hoogslaper, omdat het hem of haar leuk lijkt om hoog te slapen. Maar het kan ook zo zijn dat het door een tekort aan ruimte handiger is. Onder een hoogslaper kun je namelijk een ladeblok of een opbergkast kwijt, en met een stapelbed kunnen twee kinderen één kamer delen. Toch is het maar de vraag of dit inderdaad een goed idee is.

hoogslaper

De voordelen van het hoog slapen

Zowel het stapelbed als de hoogslaper heeft zo zijn voordelen, en die moeten ook even besproken worden. Bij de hoogslaper is één voordeel vrij duidelijk, dat je gelijk een stuk meer ruimte hebt. Door een hoogslaper in de kinderkamer te hebben hou je ruimte over onder het bed zelf, maar dus ook in de rest van de kamer voor andere dingen. Zo past er bijvoorbeeld een relaxfauteuil of passen er meer kledingkasten in de kamer.

In het geval van het stapelbed is er niet persé meer ruimte voor spullen, maar wel kunnen er twee mensen in de kamer slapen. Dit kan een broertje of zusje zijn, maar wellicht wil je graag altijd een logeermogelijkheid hebben. Dat is makkelijk geregeld met een stapelbed.

Voor veel kinderen is het bovendien leuk om een hoogslaper of een kinderbed te hebben. Je hebt zelfs hoogslapers met een glijbaan aan één kant van het bed. De meeste kinderen staan te popelen om een hoogslaper of een stapelbed te krijgen. Dus je kunt er jouw kind erg blij mee maken.

Hoog Of Laag Slapen

Een leuk idee voor het plafond boven de hoogslaper is om hier een sterrenhemel voor jouw kind van te maken. Je hoeft enkel het plafond een donkere kleur te verven en hier dan glow in the dark sterrenstickers op te plakken. Zowel voor de jongere als de oudere kinderen is dit een ware sensatie waar ze erg blij mee zullen zijn.

De nadelen van het hoog slapen

Een stapelbed of een hoogslaper kan erg leuk zijn, maar je kunt niet kiezen uit veel andere leuke kinderbedden. Denk hierbij aan een autobed, een piratenbed, een brandweerbed, een twijfelaar of een kinderbed met een huisje bijvoorbeeld. Deze zijn ook allemaal erg leuk voor jonge kinderen, maar dit is niet mogelijk bij een hoogslaper.

hoogslaper met huisje Ryan, huisbed

Een ander nadeel is dat het bovenste bed in de zomer redelijk warm kan worden, warme lucht stijgt namelijk. Als de kamer van jouw kind of de zolder is waar het vanzelf al warm wordt dan zou ik het afraden om hier een hoogslaper neer te zetten.

Door het neerzetten van een hoogslaper creëer je wellicht meer ruimte, maar door het breken van de hoogte zal de kamer wel kleiner aanvoelen. Dit kan dus onprettig zijn wanneer de kamer al klein is, en met een stapelbed zal je dit probleem helemaal hebben, vooral als de rest van de kamer ook vol staat met dingen als een vloerkleed, een krukje of een poefje.

stapelbed of een hoogslaper

Het opmaken van een hoog bed is over het algemeen een stuk lastiger dan het opmaken van een laag bed, bereidt je hier dus ook op voor wanneer je wel van plan bent om een hoogslaper te nemen. Je zal meer tijd en moeite kwijt zijn met het opmaken van jouw bed.

Als laatste kan een hoogslaper ook gevaar en onhandigheid met zich meebrengen, vooral als we het hebben over kleine kinderen. Uit een hoogslaper vallen is bijvoorbeeld niet niks, en het zal jouw kind niet als eerste gevallen wanneer hij of zij eruit valt. Ook kan het als ouder lastig zijn om boven aan die hoogslaper te komen wanneer het trapje instabiel is bijvoorbeeld. Wanneer je dan toch voor een hoogslaper of stapelbed kiest, zorg er dan wel voor dat hij goed veilig en stevig is. Bij de bedden en hoogslapers van Huisenthuis.nl staat veiligheid in elk geval voorop. Alle hoogslapers hebben een hoge opstaande rand zodat uit het bed vallen tijdens het slapen zeker niet aan de orde is!

Nu is de keuze natuurlijk aan jou, wat weegt zwaarder, de voordelen of de nadelen. Voor beide kanten kan wat gezegd worden dus het ligt er compleet aan wat jij belangrijk vindt. Ik zou zeggen dat je er goed over na moet denken en dan samen met jouw kind kunt beslissen.

Laag Slapen

< Ga terug naar Wooninspiratie

Meer wooninspiratieblogs:

Avatar
Sander