De kledingkast, al je kleren netjes bij elkaar
Elke kast waarin je je kleding in op kan bergen, kun je in principe beschouwen als kledingkast voor je slaapkamer. Dat houdt eigenlijk in dat vrijwel elke kast daarvoor geschikt is. Er zijn echter een paar eisen die we aan een goede kledingkast stellen. Je wilt je kleren netjes en overzichtelijk kwijt, je wilt niet dat ze stoffig en vuil worden en als het even kan ook nog uit zicht. Daardoor zijn kledingkasten meestal af te sluiten en de meer uitgebreide hebben de mogelijkheid zowel liggende als hangende kleren op te bergen.
Soorten kledingkasten
Zoals we al geconstateerd hebben, zien we het liefst een kast met een of meerdere deuren. In deze categorie vinden we twee soorten kasten terug: die met draaideuren en die met schuifdeuren. Het grootste voordeel van een schuifdeurkast ten opzichte van een draaideurkast is dat je er minder ruimte voor nodig hebt. Je hebt immers geen last van die openslaande deuren.

En ander onderscheid, die we kunnen maken, is die tussen verplaatsbare en niet verplaatsbare kasten. Het eerste type moet je in elkaar zetten, maar kun je ook weer demonteren, bijvoorbeeld als je iets anders wilt of gaat verhuizen. Bij het tweede type hebben we het over inbouwkasten en inloopkasten, die een vast deel uitmaken van het huis zelf.

Tevens kun je kledingkasten hebben waarin je je kleren op planken legt, of die waar je je spullen ophangt, zodat er geen onnodige vouwen in komen. Er is ook een tussenweg met beide mogelijkheden.

Deze laatste zijn eigenlijk ideaal, vooral als ze ook nog laden bevatten voor klein spul als zakdoeken en sokken.
Keuze in kledingkasten
Bij veel mensen is niet alleen het nuttige gedeelte van een kledingkast van belang, maar ook de esthetische kant. Past de kast in de slaapkamer, vloekt het niet bij mijn eenpersoonsbed of tweepersoonsbed of hou ik wel genoeg ruimte over naast mijn twijfelaar?

Het is een meubelstuk waar je wat langer plezier van wilt hebben, dus de tijd nemen een goede en passende kast uit te zoeken, is geen overbodige luxe.