Scandinavisch minimalisme

Als er een interieurstijl is die de laatste tijd ontzettend populair is geworden dan is het wel het Scandinavische minimalisme. Deze stijl zie je de laatste paar jaren steeds vaker opduiken, maar wat houdt hij nou eigenlijk in. Dat is de vraag die ik zal gaan beantwoorden door eens goed te kijken naar al die Scandinavische meubels.

Waar komt het Scandinavische minimalisme vandaan?

Als je wilt weten hoe een interieurstijl in elkaar zit dan moet je weten waar deze vandaan komt en wat je misschien niet verwacht is dat de Scandinavische interieurstijl al sinds de jaren 30 bestaat, in Scandinavië weliswaar. Het begon allemaal met een tentoonstelling in Stockholm genaamd Scandinavian design, en zo is de Scandinavische stijl geboren. Eigenlijk vielen hiermee alle interieurontwerpen uit Scandinavië onder deze term, maar ze voldoen wel allemaal aan enkele kenmerken die ik nu zal noemen.

Scandinavisch wonen Salontafel Farum

De kenmerken van Scandinavisch design

Een enorm belangrijk kenmerk van Scandinavisch design is minimalisme, vandaar ook dat het Scandinavisch design en minimalisme zo goed samengaan. Eigenlijk is minimalisme sowieso al een onderdeel van het Scandinavische interieur, hierdoor is de vereniging van deze twee stijlen makkelijk gemaakt. Een Scandinavisch interieur is altijd vrij rustig van aard en er zal nooit een teveel aan accessoires zijn binnen deze stijl. Dit betekent overigens niet dat het interieur saai of leeg is, er is alleen niet teveel van het goede.

scandinavisch tv meubel

Een ander belangrijk kenmerk is dat er een goede lichtinval is bij het Scandinavisch wonen. In het Noorden zijn de winters natuurlijk lang en donker, dus wil je al het licht pakken wat je pakken kan. Hierom zijn er veel grote ramen en wordt er vooral met lichte kleuren gewerkt.

Een laatste kenmerk wat typisch is voor een Scandinavisch interieur is dat er veel natuurlijk materialen zoals hout worden gebruikt. Zo staan Teak meubelen heel mooi in een Scandinavisch interieur maar ook houten salontafels of houten kantoormeubelen zijn populair. Om het helemaal af te maken kun je de ronde houten salontafel sieren met een paar planten.

Het Scandinavische minimalisme

Uiteraard zien we de bovenstaande kenmerken allemaal terug in het Scandinavische minimalisme, maar er zijn nog enkele aspecten die speciaal bij deze stijl passen.

Een erg belangrijk onderdeel is de kleur van het interieur. Je zal in een Scandinavisch minimalistisch interieur geen felblauwe opbergkast aantreffen. De kleuren waarmee je wilt werken zijn pasteltinten, en dan vooral veel wit. Als je wilt dat het klopt dan moet wit de hoofdkleur zijn voor het interieur. Je kunt bijvoorbeeld salontafel rond wit neerzetten of wat dacht je van een wit ladeblok om al jouw spullen in op te bergen.

scandinavisch dressoir

Als je slim bent dan kies je wit als jouw hoofdkleur en voeg je hier nog één of hooguit twee accentkleuren aan toe om het wel leuk te houden. Stel dat je een witte schoenenkast hebt en je zet hier een vaas op in de kleur mint, dat is zowel minimalistisch als interessant. De kleur mint zou je dan nog op andere plekken terug laten komen zoals in een hoogglans salontafel in de kleur mint.

Ik heb hout al als natuurlijk materiaal genoemd, maar ook metaal en textiel mogen niet vergeten worden. Metaal, in de vorm van metalen barkrukken bijvoorbeeld, kan een Scandinavisch interieur wat stoerder maken. Textiel aan de andere kant, zoals een witte plaid draperen over een relaxfauteuil, maakt het interieur warmer en meer ontvangend.

scandinavisch minimalisme

Het is niet zo ingewikkeld om een interieur te stijlen met Scandinavisch minimalisme, bovendien is het tegenwoordig zo populair dat je overal meubels terugvindt die perfect in de stijl passen. De kunst met het Scandinavische minimalisme is dat erg rustig moet zijn maar het mag ook niet te saai worden, er moeten dus wel een paar accessoires zijn. Je zal genadeloos moeten zien bij het uitkiezen van accessoires want er passen waarschijnlijk maar een paar in jouw interieur. Maar als je er de moeite in stopt dan eindig je ook met een ontzettend mooi en kalm interieur.

 

< Ga terug naar Wooninspiratie

Meer wooninspiratieblogs:

Avatar
Sander